Gulai Lemak Daging Salai



Daging Salai Masak Lemak Cili Padi

Bahan-bahanya :

400gram daging batang pinang yang siap disalai dan dihiris nipis
4biji bawang merah - ditumbuk
3biji bawang putih - ditumbuk
1' halia -ditumbuk
2 batang serai - dibelah dua ataupun dititik
6-8 biji cili padi ( kalau nak pedas boleh ditambah)
1 cawan santan+1 cawan air
1 keping asam gelugor
sedikit kunyit hidup atau kunyit serbuk
daun kunyit dihiris halus
sedikit garam


Caranya:
1. Kisar halus ataupun tumbuk cili padi, bawang merah, bawang putih halia bersama kunyit hidup hingga lumat, kemudian curahkan ke dalam periuk dan masukkan serai yang telah dititik tadi, kacau sebentar.

2.Selepas itu masukkan 1 cawan santan, dan 1 cawan air, masa ni guna api perlahan, dan kacau selalu, setelah kuah agak mendidih baru masukkan daun kunyit,  masukkan asam gelugor dan daging salai, sesuaikan rasa, masukkan sedkit garam. kacau selalu.

3. Masak sehinga kuah pecah minyak, angkat dan sedia untuk dihidangkan panas-panas, selamat mencuba.

0 comments:

Post a Comment

Order Form

Name:
Email Address:
Handphone No :
Type Of Order & Design :
Pick Up Date :
Notes :

Click here to put a form like this on your site.