Ayam Palembang


Hari ni rasanya nak kongsi satu resepi  yang wajib kalau ada kenduri kendara keluarga kami. Hari-hari dok post gambar kek so hari ni teringin pulak nak kongsi resepi masakan. Resepi  dicipta oleh adik ipar  yang dulunya seorang Chef.  Nak dijadikan cerita bila first time makan dah rasa nak makan lagi dan lagi dan lagi. Tersangatlah sedapnya. Rasanya kalau nak cuba boleh la. Tak sia-sia kalau buat. Mesti jadi. Nak-nak pekena dengan sup petola. Memang kena la rasanya dengan jiwa. Heheheheh..Rasanya The Best Receipes lah. Nak buat senang sangat macam masak rendang tp tak letak kerisik jer dan asam keping. Tapi kalau rasa nak olah lagi terpulang la. Rasanya resepi ni pun dah ok sangat dah. Rasanya dah ramai yang mintak resepi ni dan dah saya kongsikan resepinya. Jadi saya rasa nak kongsi dengan penulis-penulis blog masakan yang tercari-cari resepi masakan untuk dicuba. Jom kita jenguk resepinya.



AYAM PALEMBANG

Bahan A

1 ekor ayam  ~ dipotong mengikut selera
garam            ~ secukup rasa
serbuk kunyit ~ secukupnya
Minyak untuk menggoreng




Bahan B
Bahan Kisar


4 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1" kunyit hidup
2" halia
1" lengkuas
5 batang serai dipotong-potong
200gm cabai kering             


Bahan C


Daun kari
Santan dari 1 biji kelapa
1/4 botol kicap kipas udang  (label merah)
gula
serbuk perasa

Basuh ayam bersih, gaul garam dan serbuk kunyit dan goreng. Angkat dan toskan.Panaskan minyak dan tumis bahan B @ bahan kisar  tunggu hingga kekuningan barulah masukkan cili kering. Masak hingga naik minyak, barulah masukkan santan hingga pecah minyak. Kemudian masukkan kicap, serbuk perasa, gula dan biarlah ianyer secukup rasa. Masukkan daun kari. Dan akhir sekali masukkan ayam dan gaul sekata antara kuah dan ayam. Siap untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.

0 comments:

Post a Comment

Order Form

Name:
Email Address:
Handphone No :
Type Of Order & Design :
Pick Up Date :
Notes :

Click here to put a form like this on your site.